Kaffelageret.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Ting du ikke visste om kaffe

Ordet "kaffe" kommer fra det arabiske ordet for vin.
Qahwah ble senere kahveh på tyrkisk, og deretter koffie på nederlandsk, det er der vi får det engelske ordet coffee.


Kaffebønner er frø fra kaffeplantens bærlignende frukt.
Kaffeplanten er en busk som vokser i tropisk klima i deler av Afrika, Asia, Sør-Amerika og Nord-Amerika. Den produserer en spiselig bærlignende frukt kjent som et kaffekirsebær, som vanligvis inneholder to kaffebønner.
 

www.kaffelageret.no


 

Kaffebønner er grønne når de plukkes.
Kaffebønner plukkes når de er modne og har nådd sin maksimale størrelse. De er grønne i fargen og har en jevn tekstur, med en gressaktig, jordaktig aroma som minner om uriste nøtter eller korn.


Brasil er den største kaffeprodusenten i verden.
Brasil er den største produsenten av kaffe i verden, og står for omtrent en tredjedel av verdens totale kaffeproduksjon. Mest kjent for Arabica, Robusta og Liberica.


En kopp svart kaffe har bare én kalori.

Men tilsetning av søtningsmidler, krem og annet kan raskt øke totalen. En venti Java Chip Frappuccino fra Starbucks inneholder 88 gram sukker og 600 kalorier.


Starbucks åpner i gjennomsnitt to butikker per dag.Du kan nå bestille grande lattés på mer enn 29 000 steder rundt om i verden, 47 år etter at den første butikken ble lansert i Seattle.


Kaffe ble først oppdaget på 1400-århundret.
Den nøyaktige opprinnelsen til kaffe er et mysterium, men historikere mener at det begynte i Etiopia rundt 1400-tallet. Ifølge legenden la en etiopisk geitegjeter ved navn Kaldi merke til at geitene hans var spesielt energiske etter å ha spist et bestemt bær. Da han selv smakte på bæret, fant han ut at han også følte seg mer våken.


Det er to hovedtyper kaffebønner, arabica og robusta.
Du kan vanligvis finne et par forskjellige typer kaffebønner tilgjengelig i butikker, hver med sine egne unike smaksegenskaper, men det finnes også mange undervarianter av bønner.


Verdens første kaffehus åpnet i Tyrkia i 1475.
Det første kjente kaffehuset ble etablert i 1475 i Istanbul, Tyrkia. Kaffehuset, kjent som "Kiva Han", serverte et bredt utvalg av kaffedrikker som ble brakt til byen av handelsmenn fra Jemen, Etiopia og andre deler av verden.


Starbucks regnes som det største kaffeselskap i verden.
Starbucks er verdens største kaffeselskap, med mer enn 30 000 butikker i over 75 land. Grunnlagt i 1971 i Seattle, Washington, og har flest butikker i USA – med Kina som har det nest høyeste markedet globalt.


Lyse bønner har mer koffein enn mørke bønner.
Et overraskende fakta er at lyse bønner inneholder mer koffein enn mørke. Dette er fordi lyse ristede bønner ristes kortere og ved lavere temperatur enn mørke bønner.


Den dyreste kaffen i verden koster ca. 5000 kr. pr. kilo.

Kopi Luwak er produsert i Indonesia og er laget av bønnene av kaffebær som har blitt spist av den asiatiske palmeciveten, et lite kattelignende dyr, og deretter utskilt.


Koffeinen som finnes i kaffebønner er naturlig bitter.

Kaffe kan bli bitter på grunn av en rekke faktorer, for eksempel overekstraksjon, for fin maling, overstekte bønner eller brygging ved for høy temperatur.


Koffeinfri kaffe har fortsatt litt koffein i seg.

Dette er fordi koffeinfriprosessen ikke er perfekt, og det er nesten umulig å fjerne all koffein fra en kaffebønne.


Den første hjemme-espressomaskinen ble oppfunnet i 1938.

Achille Gaggia var en italiensk oppfinner som er mest kjent for å ha oppfunnet den moderne espressomaskinen i 1938.


Du kan spise kaffekirsebær som mat.
Tidlig blandet folk kaffebær med fett for å lage en energirik snackball.


Bare to amerikanske stater produserer kaffe.

Fordi kaffe tradisjonelt vokser best i klima langs ekvator, er Hawaiis vær optimalt for å høste bønner. California har også nylig kommet inn som produsent.


Espresso betyr "presset ut" på italiensk.
Dette refererer til måten espresso lages på - å tvinge kokende vann gjennom presset kaffegrut.


Mange har prøvd å forby kaffe.
I 1511 trodde ledere i Mekka at det stimulerte radikal tenkning og forbød drikken. Italienske prester på 1500-tallet prøvde også å forby kaffe fordi de mente det var satanisk.
På 1700-tallet gjorde den svenske regjeringen både kaffe og kaffeutstyr ulovlige på grunn av sine antatte bånd til opprørsk følelser.



Du kan overdosere kaffe.
Men du må drikke omtrent 50-80 kopper i løpet av veldig kort tid for å komme nær en dødelig dose koffein.


Finland drikker mest kaffe.
Den gjennomsnittlige finnen drikker 12-15 kilo hvert år, ifølge den internasjonale kaffeorganisasjonen.


Kaffedrikkere har en tendens til å leve lenger.
Forskning har koblet moderat forbruk (omtrent tre til fire kopper per dag) med lengre levetid, samt redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og Parkinsons, ifølge Harvard Health Publishing.


Den største koppen kaffe noensinne fylte en 3 meter høy kopp.
Serveringen på 13 000 liter er Guiness verdensrekord og ble satt i 2012.


The Boston Tea Party bidro til å popularisere kaffe i Amerika.
I forkant av den revolusjonære krigen ble det patriotisk å nippe til java i stedet for te. Borgerkrigen gjorde også drikken mer populær fordi den bidro til å gi energi til slitne tropper.


På Dunkin’ kan du bestille kaffe på 25 000 forskjellige måter.
Den nylig omdøpte smultringkjeden kan tilby sine tilpassbare java-drinker på over 25 000 ulike måter. De selger 2 milliarder kopper globalt per år.

Tilbake

Trykk ENTER for å søke